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CHICHESTER COMMUNITY INFRASTRUCTURE LEVY 
CHARGING SCHEDULE EXAMINATION 

 

GENERAL ISSUES  
 

Payments in Kind  
 
15. Does the proposed policy of Payments in Kind in paragraphs 4.6-4.8 of the 
Draft Charging Schedule comply with national policy in the Planning Practice 
Guidance?  
 

Response 

15.1. National Policy says that: 

“Where a charging authority chooses to adopt a policy of accepting infrastructure 
payments, they must publish a policy document which sets out conditions in detail. 
This document should confirm that the authority will accept infrastructure payments 
and set out the infrastructure projects, or types of infrastructure, they will consider 
accepting as payment (this list may be the same list provided for the purposes of 
Regulation 123). 

Before a land payment agreement is entered into, relevant charging authorities must 
be satisfied that the criteria in Regulation 73 (as amended) are met. Similarly, before 
entering into an infrastructure payment agreement, they must be satisfied that the 
criteria in Regulation 73A (inserted by the 2014 Regulations) are met. 

Where the levy is to be paid as land or infrastructure, a land or infrastructure 
agreement must be entered into before development commences. This must include 
the information specified in Regulation 73A”. 

15.2. The Council’s policy is set out in the DCS at paragraphs 4.6 – 4.8 (reproduced  
in paragraph 15.5 below). These paragraphs confirm that the authority will 
accept land or provision of infrastructure (on or off-site) as payments in kind 
(PIK) and that these are for the same types of infrastructure as listed on the 
Council’s Regulation 123 list. The policy also states that PIK will be subject to 
negotiation with the Council and the value of the asset will be determined by 
the District Valuer (an independent person). 

15.3. The Council believes that the PIK policy does comply with national policy as 
set out in the Planning Practice Guidance.  

15.4. The Council can only anticipate a couple of examples where it might be 
desirable to accept a PIK. One such example is the provision of a new medical 
facility for the West of Chichester SDL. The Health Authority has confirmed they 
would like a new medical facility on this site to support not only the new 
development itself, but to serve the needs of the surrounding area. In which 
case, the Council may accept a PIK. Another example might be the provision of 
a site for a new secondary school. 

 
 

http://planningguidance.planningportal.gov.uk/blog/guidance/community-infrastructure-levy/other-developer-contributions/#paragraph_096
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2010/948/regulation/73/made
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2011/987/regulation/9/made
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2014/385/regulation/9/made
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2014/385/regulation/9/made


15.5. PIK policy as set out in the DCS (DCS paragraphs 4.6 – 4.8) 
 
There may be circumstances where it will be more desirable for a charging authority 
to receive land or provision of infrastructure (on or off-site) instead of monies. The 
regulations provide for charging authorities to accept transfers of land or provision of 
infrastructure as a payment in kind for the whole or part of the levy. This will be 
subject to negotiation with the Council and the value of land acquired as ‘payment in 
kind’ will be determined by the District Valuer (at the cost of the developer). 
 
Payments in kind will normally only be considered for land or provision of 
infrastructure in excess of that needed to deliver the infrastructure required by the 
development (as identified in the Regulation 123 list). Where land is required within a 
development to provide built infrastructure to support that development it will be 
expected that land transfer will be at no cost to the Council and will not be accepted 
as a CIL payment in kind. 
 
Transfers of land or provision of infrastructure as payment in kind in lieu of CIL will 
only take place in exceptional circumstances and is in addition to any transfer of land 
which may be required via section 106 agreements 

 

. 




